De documentaire Ve(e)rkracht gaat over de impact en verwerking van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag valt elk seksueel contact dat niet welkom is: dat betekent een aanranding en verkrachting, maar ook een ongewenste aanraking tot zoenen tegen iemands wil. Volgens het CPB is twee op de drie meisjes (66 procent) en drie op de tien jongens (29 procent) tussen de 13 en de 24 slachtoffer van een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag (CPB, 2023).
Het onderwerp is helaas heel gevoelig voor stereotypering. Om deze reden kan het moeilijk zijn voor een slachtoffer om hulp te zoeken of zich uit te spreken. Terwijl een seksueel trauma op veel verschillende manieren een leven kan beïnvloeden. In de documentaire wordt de complexiteit van het onderwerp uitgelegd en de docu laat zien waarom het zo lastig is om erover te praten. Daarnaast komt aanbod welke stappen je kan ondernemen wanneer je zelf een nare ervaring hebt gehad, en hoe je het beste als omstander kan reageren.
De documentaire bestaat uit een gelijkwaardig gesprek tussen de experts, ervaringsdeskundigen en regisseur Deborah Fidder. Aan het woord zijn traumapsycholoog en directeur van Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic en seksuoloog en oprichter van het Seksuologisch Expertise Centrum in Haarlem Ingeborg Timmerman. Zij leggen de verschillende moeilijkheden rond het onderwerp uit. Daarnaast zien we ervaringsdeskundigen Sarah Kuiper, Tijn de Jong en Bert Hemsteede.